Delen:
22-03-2021

Een dag uit het leven van… Het vaccinatieteam

In Friesland rijden we met maximaal 8 teams door de provincie om die mensen te vaccineren die niet naar een GGD-post kunnen komen. Dan heb ik het over ouderen die in aanleunwoningen verblijven, verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en huizen die niet het vermogen hebben om naar de GGD posten te komen. Ik, Christa, neem jullie graag een dagje mee en vertel jullie wat er op zo’n dag allemaal gebeurt.

Dreamteam
Onze dag begint met een goede voorbereiding. We zorgen eerst dat alle instructies zijn doorgenomen. Waar gaan we heen? Wie gaan we prikken? En met wie ga ik op pad?
Dan pakken we de auto in. Er gaat heel wat mee: een grote koelbox met ampullen voor de vaccinaties, een bak met materialen, handschoenen, overjassen, alcohol, een doos vol naalden en spuitjes, medicatie en epi pennen. Bepakt en bezakt gaan we met zijn drieën op pad; een huisarts, een assistente en een chauffeur, een prachtig mooi dreamteam.

Check
En wat maak je een hoop mee op zo’n dag. De ouderen die met smart op je zitten te wachten, zo blij dat ze gevaccineerd worden. De een vindt het heel spannend, de ander vindt het de gewoonste zaak van de wereld. Eerst worden er een aantal zaken gecheckt; de gezondheidsverklaring, het toestemmingsformulier en het identiteitsbewijs. Dan worden de ouderen één voor één geprikt.
In het ene huis zitten we in één ruimte en komen de ouderen bij ons langs, in het andere huis zitten alle ouderen bij hun voordeur te wachten en lopen wij langs. Na het zetten van de prik, moeten ze allemaal 15 minuten in de gaten gehouden worden op eventuele bijwerkingen.

Ook bij de gehandicapten, en oh wat zijn ze enthousiast dat we komen, een pluim voor de begeleiding die ze goed heeft voorbereid op wat er gaat gebeuren. Ze zitten er allemaal klaar voor. Ook hier kan de een niet wachten om als eerste geprikt te worden en een ander vindt het toch wel spannend. Doet het zeer? Wat zijn de bijwerkingen? En bloedt het niet? Gelukkig zijn we op alles voorbereid, we hebben pleisters bij de hand en iedereen krijgt zijn vaccinatie.

Beloningen
En wat een mooie beloningen krijgen ze als de prik gezet is. Pennen in de vorm van een spuit, taart of gebak, daar doen ze het wel voor. En wij genieten van iedereen. Zo trots dat ze zijn, blij dat ze niet zoveel last hebben, het is zo puur, zo eerlijk. Af en toe krijg je nog een knuffel omdat ze even vergeten zijn dat het niet mag. En stiekem genieten wij ook van die momenten. Die dankbaarheid maakt het voor ons een geweldige dag.

Tevreden
Als we iedereen voor die dag hebben gevaccineerd, rijden we tevreden terug naar de post waar we in de ochtend gestart zijn. We leveren onze spullen in en brengen de koelbox terug naar de apotheek van het ziekenhuis. We praten de dag nog door, geven alle papieren af die ingevuld moesten worden en zo ronden we de vaccinatie dag af. Op naar morgen, want dan rijdt er weer een nieuw team met nieuwe vaccinaties.

Christa Del Grosso 

 

Ook in Zeeland zijn onze huisartsenpostchauffeurs druk bezig geweest om iedereen te vaccineren. Roxanne Humme-Korsuize vertelt graag hoe zij het heeft ervaren.

Als we hebben gecheckt of alles in de auto zit, kunnen we op pad. Wat we zeker niet mogen vergeten is de koelbox met de vaccins. De vaccins moeten bewaard worden tussen de 0,2 en 0,8 graden. Ook niet onbelangrijk zijn de spuiten, naalden, pleisters en de nood medicatie mocht iemand bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen op het vaccin. Zo kan er gelijk ingegrepen worden.
Veel instellingen zijn ontzettend blij met onze komst en we worden dan ook vaak met open armen ontvangen. Soms krijgen we ze zelfs een kleine waardering zoals deze lieve tekening. Dat maakt het werk zo mooi en waardevol.