Delen:
26-04-2021

Vaccinatie 2e ronde in Friesland

De laatste vaccinatieronde in Friesland is zo goed als klaar. En wat ging het allemaal gemoedelijk. Geen stress in de verzorgingshuizen, gehandicaptencentra en zorgboerderijen. De meeste mensen zijn zo blij dat ze eindelijk mogen. De vrijheid lonkt.

De gehandicapten zaten er ook weer klaar voor. Het was een feest om dit mee te mogen maken. Met opgestroopte mouwen zaten de meeste op een rij klaar om een prik te krijgen. De vaccins werden klaar gemaakt door de assistente zodat de mensen zo snel mogelijk van hun spanning af waren. Sommige vonden het nog steeds eng, maar ook deze mensen werden met respect en geduld gevaccineerd.

Mijn laatste rit was aan een zorgboerderij in Friesland, waar de bewoners met smart zaten te wachten op ons. De spanning was te voelen bij binnenkomst. De één had een knuffel bij zich, de ander zat rustig aan de tafel met drinken en wat lekkers dat ze erbij hadden gekregen. Verschillende bewoners waren onderweg naar het huis, van hun werk of met hun ouder om de laatste prik te mogen krijgen. Voor de één is het wat moeilijker om een prik te krijgen en de ander gaat er voor staan en is zo happy. Ze voelen zich dan vaak een grote kerel, een bink.

Na de vaccinaties kregen we nog een rondleiding van één van de bewoners. Zo enthousiast was hij over zijn woonplek. Hij vertelde veel over de varkens, kippen, geiten, paard, konijnen en de vogelverschrikker. Bij de buitenwerker werd stil gestaan. Timmeren, schuren, hout hakken van alles gebeurt er buiten. Ook binnen zijn er werkzaamheden. Knutselen in de warmte en alle andere verschillende bezigheden. Een prachtige plek voor deze groep bewoners. En begeleiders.

Ook het goede doel heb ik kunnen helpen. Alle dopjes van de injectienaalden heb ik opgespaard voor de hulphond. Deze dopjes worden verzameld en gerecycled. Voor elke kilo harde plastic doppen krijgt de stichting hulphond een bedrag wat ze kunnen gebruiken om een hond op te leiden voor diegene die hulp nodig heeft. Zoals voor blinde mensen, mensen met epilepsie, autistische mensen en nog veel meer hulpbehoevenden.

Alle zorgmedewerkers, huisartsen, assistentes en uiteraard alle chauffeurs die meegewerkt hebben tijdens de vaccinatieronde geef ik een dikke pluim. Zonder de gezamenlijke teams had dit project niet uitgevoerd kunnen worden. Het was een groot succes voor iedereen. Nu maar hopen dat alle andere mensen die nog niet zijn gevaccineerd snel aan de beurt zijn. Zodat een ieder ook zijn vrijheid krijgt en een beetje meer mag gaan genieten van het leven zonder op je tenen te lopen over het virus.

Ik als chauffeur en verzorgende in het dagelijks leven heb genoten van de mooie tijd tijdens het vaccineren. De blije gezichten, de last die je van de mensen hun schouders zag afvallen na een prik. De zorg er omheen, de aandacht die je de mensen kan geven. Zo bijzonder om het te mogen aanschouwen.

De gastvrijheid bij de plekken waar we zijn geweest, maakt het ook zo bijzonder. De soep die klaarstond, de snacks, het gebak, koeken, het drinken, de cadeautjes, de liefde en dankbaarheid. Zo geweldig! En wie weet komt er nog een ronde…. Ik denk dat ik spreek namens al mijn collega’s, huisartsen en assistentes die aan dit project hebben mee gewerkt,  dat we dan weer staan te popelen om mee te mogen werken.

Christa Del Grosso
Hap-chauffeur Friesland