Van HAP-chauffeur naar ambulancechauffeur

Beginnen als HAP-chauffeur en vervolgens de overstap maken tot ambulancechauffeur, Joost Poppelaars deed het. Megan, onze stagiaire communicatie en marketing, sprak met hem om meer over deze overstap te horen. 

“Er gaat een hele nieuwe wereld open. Ook al is het dezelfde werkgever, het zijn toch wel twee verschillende werelden.” 

Begonnen bij de HAP
Op 1 december 2019 begon Joost als huisartsenchauffeur bij Witte Kruis. “Toen had ik al het idee om uiteindelijk ambulancechauffeur te worden. De HAP leek me een heel mooi voortraject. Ik wilde al sinds een jaar of 15, misschien 16, ambulancechauffeur worden. Dit was echt een jeugddroom!” 

Het samenwerken met de arts en de hechte club waarin je werkt, dat vond Joost een van de leukste onderdelen van werken als HAP-chauffeur. “We maakten het leuk met elkaar, dus de sfeer was dan ook altijd erg goed.” Als HAP chauffeur maak je veel verschillende dingen mee. Van mensen die bellen vanwege buikpijn of het stoten van hun teen, tot mensen die erg ziek of zelfs terminaal zijn. Er is veel variatie, maar dat maakt het werk juist interessant. 
Het kan alle kanten op bij de HAP, je weet aan het begin van je dienst nooit waar je aan begint. Dat maakt het ook zo leuk.” 

De overstap naar de ambulance
“Ik heb goed contact gehad met mijn leidinggevende over mijn overstap van HAP naar ambulance, die heeft mij goed geholpen. Ik kon altijd met al mijn vragen goed terecht bij Witte Kruis. Dat was fijn.” 

Het solliciteren was best een spannend traject. Joost solliciteerde samen met meerdere collega’s van hem op de functie voor ambulancechauffeur. “Toen ik het telefoontje kreeg dat ik was aangenomen was ik wel heel blij ja, dat was super!” Nu is het wachten tot de eerste schooldag voor de opleiding tot ambulancechauffeur, waar Joost in januari 2022 aan gaat beginnen. “Ik kijk het meeste uit naar de opleiding, om klaargestoomd te worden voor het echte werk.” 

Het leukste aan de overstap vindt Joost dat je weer meer gaat leren. Terug naar school om op een breder vlak te leren en vervolgens meer ervaring op doen.
“Ambulancechauffeur worden is natuurlijk een jeugddroom, dus ik heb er vooral heel veel zin in. Het enige waar ik misschien een beetje tegenop zie, zijn de situaties die kinderen betreffen, die lijken me heftig. Ik heb zelf een dochtertje dus dan komt het toch wel dichtbij, wanneer het gaat om kinderen. Dat merkte ik op de HAP ook al sinds ik vader ben.” 

Meeloopdiensten HAP
Joost begeleidt mensen in het proces tot het worden van HAP-chauffeur. “Ik neem mensen die interesse in het vakgebied hebben mee tijdens twee diensten. Die probeer ik dan ons vak te laten zien en enthousiast te maken. Ik had zelf aangegeven dat ik ben aangenomen bij de ambulance en dat ik het leuk zou vinden als ik nog wat nieuwe mensen bij ons in het HAP team kon krijgen. Zo blijf ik toch nog een beetje verbonden.”

Nooit meer de kans op jouw droombaan missen?

Stuur mij vacature alerts!