Meldkamercentralist

De Meldkamer Ambulancezorg (MKA) biedt dag en nacht adequate zorg. Als verpleegkundig centralist van de Meldkamer Ambulancezorg bepaal je hoe snel en welke hulp een patiënt nodig heeft. Je alarmeert het ambulanceteam en bent de eerste schakel in de zorgketen bij eventuele rampen en calamiteiten.

Eerste aanspreekpunt

De centralist is voor bellers van 112 vaak het eerste aanspreekpunt, de sleutelfiguur. In een spoedeisende situatie zijn mensen vaak in paniek. Dan is het de taak van jou als centralist om zo kalm en snel mogelijk de noodzakelijke informatie te verzamelen, te analyseren en door te spelen.

Organisatietalent

Naast je taak om snel en vakkundig te bepalen waar welke hulp nodig is, draag je ook de verantwoordelijkheid voor het inplannen van zorgvervoer dat niet spoedeisend is. Je neemt de aanvragen aan, registreert allerlei gegevens en bewaakt de voortgang. Bij grote incidenten en rampen coördineer je de communicatie en regel je dat de gehele zorgketen in actie komt.

Logistiek & medisch

Het werk als verpleegkundig centralist kent dus een logistieke kant en een medische kant. De ene dienst houd je je bezig met de uitgifte van ambulances en bekijk je hoe zo’n wagen het snelst van A naar B kan komen en de regio afgedekt is. De andere dienst zit je op de aanname en bied je mensen hulp die 112 bellen in vaak levensbedreigende situaties. Het is altijd een uitdaging om mensen zo snel mogelijk de beste zorg te verlenen.

Verantwoordelijk & professioneel

Een centralist is bij voorkeur een verpleegkundige met specifieke kennis van en ervaring in spoedeisende hulpverlening, zoals ambulancezorg, SEH of IC. Andere functie-eisen zijn ervaring met IT- en registratiesystemen, kennis van de actuele geografische kaart en aanrijroutes. Daarnaast is de opleiding centralist meldkamer, eventueel onderdeel van het inwerktraject en verzorgd door Witte Kruis, een vereiste.

Belangrijke competenties

Voor deze functie zijn inventiviteit, zelfstandig werken, pro-actief handelen, goed communiceren, probleemoplossend en kwaliteitsgericht nodig.

Benieuwd hoe centralisten Nadia en Esmeralda het werk ervaren? Lees hier hun verhaal.

Beluister onze podcast: Kom bij de ambulance!

Meer weten over het werken in de ambulancezorg? Luister dan ook eens naar onze podcastserie ‘Kom bij de ambulance!’ Hierin vertellen medewerkers over hun werk en geven ze tips aan studenten en verpleegkundigen die interesse hebben om bij de ambulance te komen werken.

Kom bij de ambulance podcast

Als je binnenkomt op de meldkamer, weet je niet wat er die dag gaat gebeuren. Soms vliegen de telefoontjes je om de oren, soms gebeurt er tien minuten niets. De ene keer moet je iemand instructies geven hoe hij moet reanimeren, de andere keer is er een medisch probleem op een sportveld.

Is deze baan jou op het lijf geschreven? Bekijk dan snel de actuele vacatures en solliciteer!

De procedure

1. Solliciteer

Leuk dat je solliciteert! We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

2. Uitnodiging voor gesprek

Pas je in ons profiel? Dan nodigen wij je uit voor een gesprek, zodat we met elkaar kennis kunnen maken en even kunnen checken of je de expertise hebt die wij zoeken (afhankelijk van je functie kan er een test/keuring volgen).

3. Contractvoorstel

Hebben we een match? Dan doen we je een mooi aanbod.

4. In dienst

Nog even snel een handtekening onder je contract en klaar. Welkom bij Witte Kruis!

Nooit meer de kans op jouw droombaan missen?

Stuur mij vacature alerts!